VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

5 financiële blunders die je moet vermijden

Geplaatst op: 22-10-2016, 12:33:00

Heb je eindelijk die grote opdracht binnen? Dat moet gevierd worden natuurlijk. Maar... sommige ondernemers vieren hun successen wat al te hard. Of voordat ze werkelijk behaald zijn. Of ze begaan direct een financiële blunder. Daarom vijf financiële missers die je moet vermijden bij zakelijk succes.

1) Vieren voordat het succes binnen is
Heb je die opdracht wel echt binnen? Is die toezegging echt gedaan en hard? Sommige ondernemers zetten de bloemetjes buiten omdat zij meenden een mondelinge toezegging te horen. Zij vieren het behalen van de opdracht met het personeel en beginnen met het doen van de investeringen die nodig zijn om de opdracht uit te voeren. Maar als er een kink in de kabel komt, blijkt de toezegging boterzacht. Weg opdracht, weg gedane investering, weg geld. Zet zorgvuldig de puntjes op de i en vier je opdracht pas als het contract helemaal rond is en de handtekening staat.

2) Direct een grote privé-uitgave doen
Natuurlijk is het fantastisch als je een grote opdracht hebt binnengehaald. Misschien is het wel je eerste en betreft het een bedrag dat je nog nooit hebt gehad. Het is aanlokkelijk om jezelf direct te belonen met een mooi groot cadeau. Maar... kun je ook overzien wat dat cadeau je op langere termijn kost? En hoe je uitgave dan in verhouding staat met andere dingen die je wil? Succesvolle ondernemers laten hun succes en hun rijkdom groeien door meevallers terug te investeren in het eigen bedrijf of door te sparen. Dat is vaak een betere strategie dan pakweg nu een blitse sportwagen kopen. Een ander idee is het geld een half jaar opzij zetten en daarna kijken wat je er het beste mee kan doen.

3) Niet reserveren voor de belastingaanslag
Sommige ondernemers 'vergeten' geld te reserveren voor de belastingaanslag. Toch komt die helaas altijd. En hoe meer je verdient, hoe hoger de aanslag. Zorg dus dat je tijdig voldoende geld opzij zet voor de belastingen. Overleg met je boekhouder of accountant hoeveel je ongeveer voor de belastingen aan kant moet houden.

4) Krediet opnemen
Simpel gezien zou je denken dat mensen krediet opnemen als ze gebrek aan geld hebben. Maar dat is niet de praktijk. Kredieten worden vooral opgenomen als mensen meer vertrouwen in hun eigen financiële toekomst hebben. Werknemers gaan kredieten aan als ze een promotie krijgen of een betere baan vinden, ondernemers doen dit als ze meer zekerheid krijgen over hun bedrijf, zoals na het binnenhalen van een grote opdracht. De achterliggende gedachte is dat als je meer geld hebt, je ook meer kan terugbetalen en dus meer kan lenen. Dat neemt echter niet weg dat lenen altijd geld kost. En als je het niet snel terug kan betalen, kost lenen zelfs veel geld. Sparen blijft altijd beter.

5) Niet sparen
Sommige mensen denken dat als je meer geld verdient, sparen niet meer nodig is. Feit is dat je in de toekomst evengoed voor verwachte en onverwachte kosten zult komen te staan. En je hebt vast wensen die je in de toekomst wilt laten uitkomen. Spaar dus geld als je daar de gelegenheid toe hebt, of investeer het in een goede belegging nu de rente zo laag is. Je persoonlijke uitgavenpatroon gelijk houden terwijl je inkomsten stijgen, waarbij je het bedrag dat overblijft spaart of goed investeert, is volgens veel succesvolle mensen de beste weg naar rijkdom.

 

Bron: www.bc.nl van 20 oktober 2016

Vorige pagina